· 

IK : mijn missie en visie

Wie ben ik (missie en visie) ?

 

De basis van elke onderneming is de ondernemer. En de ondernemer heeft, net als de onderneming, een missie (drijfveren) en een visie (toekomstbeeld). Veel ondernemers beginnen zelfs met de onderneming vanuit hun persoonlijke missie en visie. (Hoeveel ondernemers beginnen niet vanuit "hun passie" te ondernemen ?). Alleen hoe bewust beginnen ze aan hun onderneming ?

 

Om bewust vanuit je missie en visie te gaan ondernemen zul je moeten weten wie je zelf bent.

 

  • Waar ben je goed in ?
  • Wat vind je belangrijk ?
  • Waar heb je een hekel aan ?
  • Waar ben je trouw aan ?
  • En waar moet je nog in groeien ?

 

Dit zijn vragen die je als (startend) ondernemer aan jezelf moet stellen en beantwoorden. (En vraag het aan mensen die dicht bij je staan, de antwoorden zullen je verrassen). 

 

Als je bewust onderneemt zul je jezelf moeten leren kennen. Alleen dan kun je er achter komen of je de wil hebt om te ondernemen. En als je die vraag positief beantwoord hebt is de volgende uitdaging om de missie en visie van je onderneming ook af te stemmen op je persoonlijke missie en visie. Je vermijd dan de valkuil dat je onderneming eigenlijk niet (meer) bij je past. Zeker als een onderneming groeit loop je de kans dat je onderneming niet meer bij je past. Je verliest als ondernemer de verbinding met je eigen onderneming en dat is voor de continuïteit niet best. Sterker nog, ik heb ondernemingen beleefd die flink gegroeid waren waardoor de oorspronkelijke ondernemer niet meer gelukkig was met zijn (succesvolle)  onderneming. 

 

Het is ook belangrijk om jezelf te kennen om te weten wat je wel en niet zelf moet of kunt doen in je onderneming. Heb je een hekel aan boekhouden ? Besteed het dan uit ! Heb je wat met cijfers ? Doe het dan zelf. Hou je bezig met die zaken die energie opleveren. Ondernemen en een onderneming hebben blijft je dan energie opleveren. Je loopt niet "leeg" op zaken waar je een hekel aan hebt. De kans op succes wordt er groter door, de kans dat je voortijdig stopt kleiner.

 

Om daar achter te komen moet je bewust bezig zijn met de vraag wat je persoonlijke missie en visie zijn

 

Zorg dat de onderneming bij je past en bij je blijft passen ! Doe de goede dingen goed.