· 

AO ligt op straat (1)

AO ligt op straat…

 

Sterker nog, AO staat in de slaapkamer…

 

OAT examens maar dan anders. Ik benader het volledig vanuit de praktijk en vanuit bestaande ondernemingen. Ik laat zien hoe de 8 AO vragen (lees blog) een prima oefening vormen om AO ook echt te leren en te begrijpen.

Eerst maar eens de “casus”. Door een bedrijfsfilmpje en de website van een onderneming eens te bekijken krijg je een beeld.

Daardoor leer je dat AO op straat ligt en dat je eigenlijk wel elke dag een OAT casus tegen komt en kunt maken als oefening.

Het wordt misschien zelfs een keer een leuke uitdaging om te spelen met AO !

 

Auping

 

De website : Al meer dan 130 jaar werkt Auping aan de beste manieren om uit te rusten. En dat is niet voor niks. Wij geloven dat een uitgeruste wereld, een betere wereld is. Een mooiere wereld. Elk bed en matras wordt gemaakt met aandacht voor detail, het milieu en de toekomst. 

In je slaapkamer gebeurt zoveel meer dan slapen. Je krijgt er je beste ideeën. Beleeft er de mooiste momenten.

 

Een kijkje bij Auping :

 

Hun website : https://www.auping.com/nl/over-auping/onze-overtuiging

 

Bedrijfsfilm : https://www.youtube.com/watch?v=FVHNK3djIbY

 

Product : https://www.youtube.com/watch?v=BWgZXhm3WYM

 

De eerste indrukken. Een middelgroot traditioneel familiebedrijf. Ze maken bedden en matrassen. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Ze zijn recent verhuisd en gaan robots inzetten bij de productie. Recent zijn ze nog in het nieuws geweest (ja, af en toe een krant lezen helpt zeker bij AO) met de productie van mondkapjes.

 

Laten we vanuit die basis naar de 8 vragen gaan.

 

Allereerst ons hulpmiddel, de typologie van Starreveld.

 

Er is sprake van een technisch omzettingsproces. Bedden en matrassen worden vrij massaal vervaardigt (met robots) dus er zullen vrij harde productienormen zijn. We kunnen nu de conclusie wel trekken dat er sprake is van heterogene massaproductie.

Daarmee hebben we meteen wat steunpunten. De goederenbeweging, de standaardkostprijzen, de productieplanning, de vaste verkoopprijzen.  (Dat was 1 van de 8).

 

De aandachtspunten dan. Wat zien we zoal aan de buitenkant. Ongetwijfeld inkoop contracten (1), afroepcontracten (2), kortingen (3) en bonussen (4). Zeker ook verkoopcontracten (als je een bestelling zo wil zien kan dat denk ik wel) (5) en kortingen en acties (6). Misschien ook wel garantie op de bedden en matrassen (7) en een retour recht als een matras niet lekker ligt (8). Productie dus er zal ongetwijfeld afval (9) en uitval (10) zijn.Gezien de duurzame doelstelling sluit ik hergebruik van afvalen uitval niet uit (11). (Er is niets dat een verband tussen gelden goederen zo kan slopen als het hergebruiken van afval en uitval). Robots, dus er zal vast een degelijk ERP-systeem zijn (12). Duurzaamheid dus opletten met inkoop en verbruik (13). (Auping is ook bezig met het hergebruiken van oude matrassen, reclame op TV en met cradle to cradle dus duurzaamheid moet met de interne beheersing verwoven zijn). Misschien leveren ze aan niet Euro landen of kopen er in (valuta = 14). En dan kun je nog mijmeren over het personeel, uitzendkrachten, bonussen voor overwerk e.d. (15, 16).

 

Dus met een beetje creativiteit 16 aandachtspunten gevonden. Aandachtspunten die terug horen te komen in je interne beheersing. (Dat was 2 van de 8).

 

Gaan we naar de randvoorwaarden. Auping lijkt een mooie recht toe recht aan onderneming. Inkoop – magazijn grondstof – productie – magazijn halffabricaat – productie – magazijn gereed product – Verkoop. Waarschijnlijk ook nog een planning afdeling (om de capaciteit zo goed mogelijk in te zetten). Functiescheiding mag geen probleem zijn (Wel doen he !).

De begroting lijkt een standaard verhaal net als de richtlijnen en de automatisering (denk aan de invoercontroles ! ). (Dat was dan 3 van de 8).

 

De processen dan. Zoals gezegd, van buitenaf een recht toe recht aan bedrijf dus ook de processen mogen geen probleem zijn. Gewoon “wie wat hoe” beschrijven vanuit de basis (zie deze website). Let er wel opdat je de risico’s ook meeneemt in je procesbeschrijving. (Beschrijf inkoopproces, productieproces, verkoopproces, retouren, vernietiging van afval). O ja, en daag jezelf vooral uit door een aantal application controls in die processen te hangen !  

 

Een uitdaging kan de verhuizing en omschakeling op robots vormen. Je hebt dat gezien in het filmpje en de vraag “beschrijf het investeringsproces in robots”  ligt op de loer. Nu is een investeringsproces gewoon een heel groot inkoopproces dus dat houvast heb je. En als het om veel geld gaat dan ga er maar van uit dat er een project van wordt gemaakt (projectleider, projectteam, projectadministratie). En natuurlijk denk je eraan dat het ingekochte project niet door de magazijnmedewerker wordt ontvangen en opgeborgen maar dat het in elkaar gezet moet worden, getest moet worden en dat dat in fases zal gebeuren. Verlies de realiteit nooit uit het oog ! (waarmee we 4 van de 8 hebben gehad).

 

Beheersingsmaatregelen dan. Preventief : vraag 3 hadden we al beantwoord !). Repressief : De typologie zegt hard verband tussen gelden goederen dus zoek daar je verbandcontroles. Denk ook aan voorraadopnames (fysiek) en vergeet niet dat functiescheiding ook meteen de mogelijkheid biedt voor een verbandcontrole (de ene afdeling uit = de andere afdeling in !). Ook zal er een voorcalculatie en nacalculatie zijn met een verschillenanalyse (ook voor afval, uitval). Kortom mogelijkheden om te beheersen genoeg ! Mag geen probleem zijn (zie ook website Maatregelen IB). En dan hebben we 5 van de 8 vragen gehad.

 

Nummer 6, de management informatie. Wat zou de directie van Auping wekelijks of maandelijks voor informatie willen zien ? (Niet vergeten : Informatie dus t.o.v. begroting en vorig jaar en vorige periode ….). Gebruik je gezonde boerenverstand. En vul het breed in. Ben wel beducht voor specifieke vragen zoals welke MI wil je hebben m.b.t. productie (of cradle to cradle, of …). Blijft echter een vraag voor het gezond verstand.

 

De zevende dan. Strategisch. KSF/PI. Naast financiële doelen (geloof me, elke onderneming wil de omzet verdubbelen en de kosten halveren)  is in ieder geval duurzaamheid een helder doel. Benoem een aantal doelen (omzet / kosten / marge / duurzaam). Bedenk de KSF  (de norm waaraan dat doel moet voldoen) en koppel dan de PI (het meten van de norm). Je kunt er vast een aantal voor Auping bedenken ! En vul de BSC eens in met de kennis van Auping die je hebt.

Een leuk alternatief is natuurlijk de vraag welke strategische informatie de directie nodig heeft om te kunnen beslissen over die investering in robots. Of om te kunnen beslissen of ze wel of niet de onderneming moeten verhuizen. Een extra oefening in je creativiteit.

 

Tenslotte COSO (nummer 8).

Ook voor Auping kun je COSO invullen. Omdat je relatief weinig kennis hebt van Auping moet je de COSO aanvliegen vanuit de vraag “wat moet Auping doen c.q. op orde hebben om te voldoen aan de COSO ICF 17 principes ?” Pak ze erbij en probeer het eens. Je komt ongetwijfeld een heel eind zelfs met de summiere kennis van Auping die je hebt. En na die oefening kun je het nog eens proberen maar dan gericht op een deelvraag. Bijvoorbeeld gericht op duurzaamheid. Je moet dan de 17 principes ook weer invullen maar dan concreet gericht op een specifiek onderdeel / doel van de onderneming.

Ik heb nu vanuit vrij summiere informatie een complete OAT casus gebouwd met alle 8 onderwerpen die langs kunnen komen. Zonder standaarduitwerking ! Dus echt een nieuwe oefening. (Van mij mag je docenten best vragen om eens naar je zelf bedachte casus en antwoorden te kijken) !

 

En voor wie toch niet zonder standaarduitwerking kan leven…. Auping is een bestaande OAT casus dus zoek hemdesnoods even op...

.

Veel succes met studeren weer !

Peter